Vizita socio-culturală în cadrul proiectului „Împreună pentru o integrare mai bună a copiilor cu cerințe educaționale speciale”, 2SOFT/1.1/133

Vizita socio-culturală în cadrul proiectului „Împreună pentru o integrare mai bună a copiilor cu cerințe educaționale speciale”, 2SOFT/1.1/133

Ideea activității transfrontaliere din data de 19 aprilie 2022 organizată și desfășurată în cadrul proiectului „Împreună pentru o integrare mai bună a copiilor cu cerințe educaționale speciale”, 2SOFT/1.1/133, sub coordonarea și grija minuțioasă a managerului de proiect, doamna Dana Lichii, este întru totul reflectată în cuvintele eseistului John Burroughs:  „Cultura înseamnă dezvoltarea perfectă și egală a omului în toate privințele!”

Or, atunci când trebuie să trecem niște etape mai dificile, este nevoie de mult efort și concentrare, dar când știi că finalitatea este fericirea și succesul copiilor-devine mult mai ușor să treci peste acestea. De fapt, succesul este în ochii copiilor, care pe tot parcursul proiectului și, în mod special în cadrul vizitei socio-cultare în mun. Chișinău și-au găsit prieteni noi; succesul este în ochii părinţilor care se bucură de fericirea copiilor, dar şi a  cadrelor didactice care au ghidat și  au susţinut elevii.

Vizita socio-culturală din data de 19 aprilie a avut drept grup-țintă 50 copii cu Cerințe educaționale speciale și 50 părinți, cadre didactice, responsabili intervenții specializate din cele 5 instituții de învățământ-pilot: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”; Liceul Teoretic „B. P. Hașdeu”; Liceul Teoretic „George Coșbuc”; Gimnaziul „A. I. Cuza” și Școala Primară nr. 21 „Spiridon Vangheli”.

Au fost vizitate Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova, iar în acest context apreciem deschiderea deputaților Doamna Doina Gherman și Domnul Boris Marcoci, pentru susținerea autorităților în promovarea educației incluzive.

Următoare destinație a  fost Parcul Catedralei,  un loc de relaxare, de spiritualitate, dar și cu o încărcătură istorico-culturală semnificativă.

Prânzul de la Andy’s Pizza a bucurat fiecare copil cu surprize, astfel a fost asigurată combinația dintre necesitate și emoții pozitive.

Momentul culminant al acestei zile a fost vizionarea spectacolului „Peter Pan” la Teatrul Naţional „Eugene Ionesco”. Spectacolul le-a oferit copiilor fascinația zborului, iar vraja copilăriei s-a îmbinat cu puterea visului și cu aspirația spre fapte mari. A fost un spectacol pentru toate vârstele- „..despre nemurirea copilului din noi, despre visele de care uităm atunci când ne maturizăm. Cu vârsta, devenim rigizi, cruzi și uităm de sentimentele frumoase. În copilărie suntem buni și calzi, de aceea trebuie să încercăm să păstrăm copilul din noi, să nu renunțăm la el”, a menționat regizorul Sergiu Chiriac.

Apreciem conducerea Teatrului pentru flexibilitate și posibilitatea de a viziona spectacolul de către micii exploratori ai culturii din mun. Bălți.

Copiii și adulții au fost îndemnați de Peter Pan să călătorească spre lumea basmelor și să nu uite de jocurile, de inocența și frumusețea copilăriei!

O copilărie fericită este atunci când te simți ACCEPTAT!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

back to top