Platforma de discuții „Un cromozom în plus – Un cromozom al dragostei”

Platforma de discuții „Un cromozom în plus – Un cromozom al dragostei”

 În data de 15.10.2021, Serviciul de Asistență Psihopedagogică, mun. Bălți, în parteneriat cu Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică a organizat și desfășurat PLATFORMA DE DISCUȚII „Un cromozom în plus – Un cromozom al dragostei”, eveniment din cadrul Lunarului de conștientizare a Sindromului Down.

Inaugurarea platformei de discuții a fost dată de către Doamna Virginia Rusnac, dr., director CRAP, unde a punctat importanța asigurării accesului la educație de calitate pentru copiii cu Sindrom Down. Dna Dana Lichii, șef SAP, mun. Bălți, moderator al platformei de discuții a menționat că această activitate vine ca răspuns la nevoile specialiștilor, părinților ce asistă și educă copiii cu Sindromul Down.

Despre practici de succes la nivel mondial, scurt istoric, surse de informare și exemple frumoase în cunoașterea, ilustrarea realizărilor, abilităților, performanțelor copiilor cu Sindromul Down atinse împreună cu toți actanții educaționali, a prezentat Carolina Ciobu, psiholog, SAP mun. Bălți.

Cu practici de succes în incluziunea educațională a copiilor cu Sindromul Down, au venit:

  1. SAP Drochia, Gimnaziul, sat. Nicoreni – Natalia MERENIUC, director

„O rază de soare cu sufletul blând”;

  1. SAP Bălți, Gimnaziul nr.14 – Angela GORIUC, director, Nadejda GOREACEAIA, părinte.   „Doar împreună”;
  2. Școala Primară „Sărata – Răzești”, SAP Leova, – Aurica NUCA, șef Serviciul de Asistență Psihopedagogică.  „Ema merge la școală”;
  3. SAP Fălești, Gimnaziul „D. Cantemir”, sat. Pîrlița – Eudochia POPOVICI, „Totul a început de la acceptare, implicare și colaborare”;
  4. SAP Rîșcani, Gimnaziul „Gheorghe Rîșcanu” – Diana SCACUN, cadru didactic de sprijin. „Soare zâmbitor, dăruitor de raze cu speranțe”.

Cu scopul valorificării cazurilor de succes în incluziunea educațională a copiilor cu Sindromul Down au fost invitați în calitate de experți:

  • Virginia Rusnac, doctor, director CRAP;
  • Maria Pereteatcu, conf. univ., doctor, USARB mun. Bălți;
  • Veronica Rusov, lector universitar, USARB mun. Bălți;
  • Inga Grosu, psihopedagog CRAP;
  • Svetlana Bîbîlici, psihopedagog SAP, mun. Bălți,

care pe lângă faptul că au analizat cazurile de succes prezentate, au venit cu recomandări și strategii valoroase în asistența educațională a copiilor cu Sindromul Down.

În acest context putem adăuga faptul că Comunitatea educațională a fost întotdeauna una puternică și rezistentă și, credem că DA! putem continua schimbările!!! Aceste schimbări ar putea determina copiii, familiile, de fapt-toți Oamenii să se accepte ca membri ai societății cu drepturi depline!!! Oameni Lipsiți de stereotipuri, asumări greșite, atitutini negative, ceea ce ar conduce spre dezvoltarea unei societăți, unde TOȚI copiii au oportunități egale, oportunități conforme cu abilitățile LOR!

Astăzi…cursul multor copii deja s-a schimbat datorită acțiunilor de sensibilizare, iar aportul NOSTRU poate fi nemărginit!!! Implicăm toți copiii pentru a crea un mediu educațional prietenos copiilor cu Sindrom Down și drept dovadă este faptul că TOȚI se implică!!!

Platforma de discuții s-a încheiat cu un mesaj video ,,Noi să fim glasul copilului….”, prin intermediul căruia a fost valorificată ideea că noi putem fi vocea lor, atunci  când nu sunt auziți..!

Ei pot, iubesc și fac – să credem în ei!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

back to top